mk-akademin

Lussefika – som ikon, symbol och index

Idag är det Lucia och det firar vi på mkmedia traditionsenligt med lussefika. Det väcker tankar hos oss om lussebullen som ikon och symbol – eller kanske index? Låt oss utforska dessa begrepp och reda ut skillnaden på dem med hjälp av just lussebullen.

Vad är en ikon?

En ikon har en direkt likhet eller koppling till det den representerar. Det som är avbildat ser verkligt ut (eller man känner åtminstone igen det). Som att lussebullen i sig, med sin rundade, snurrade form, är en ikon för julbak och lucia – vilket skapar direkt koppling till lussefika.

Vad är en symbol?

En symbol är en representation UTAN likhet med det den representerar, och för att förstå symboler måste vi först lära oss att tolka dem. En del tecken kan se ut som ikoner men har annan innebörd, och med annan innebörd blir de därmed symboler snarare än ikoner. Makes sense? Om vi då tar lussebullen. I dess direkta avbildning är den en ikon, men om vi väljer att ge den en annan mening och använda den som symbol för något annat skulle den kunna symbolisera svensk jultradition = ingen visuell likhet, men stark representation!
Och vill vi, tvärtom, symbolisera just lussebullar ska det ju göras utan visuell likhet. Kanske med en adventsljusstake, en kopp glögg och en hint av något bakat?

Vad är ett index?

Ett index är en indikation—en hint—till det den representerar. Låt oss kalla det för ett utpekande tecken. Vi ser inte direkt vad det betyder, men det finns ett logiskt samband och börjar vi resonera kan vi till slut dra en slutsats om vad det betyder. Till exempel som att en saffranspåse och en kavel på bakbordet är en indikation på att någon ska baka lussekatter inför en lussefika. Index!

Är ni med oss?

Lussebulle direkt avbildad för att kommunicera just “lussebulle” och “lussefika” = ikon.
Lussebulle direkt avbildad för att kommunicera “svenska jultraditioner” = symbol.
Advents-attribut avbildade för att kommunicera ““lussebulle” = symbol.
Kavel och en påse saffran på ett bakbord = index.

Nu satte vi kanske lite griller i huvudet på dig, men vi kan nog i alla fall enas om att lussebullen, i kontexten “dagens lussefika” är en solklar ikon. Eller?

Image for Hannah Zeidi

Hannah Zeidi

Designer