mk-akademin

Webbdirektivet – 9 konkreta exempel

Webbdirektivet kan kännas övermäktigt och svårnavigerat. Vad är det egentligen som krävs, rent konkret? Listan är lång och kraven många, men här listar vi några exempel.

Vi har i tidigare inlägg gjort en kortare sammanfattning av webbdirektivet (a.k.a. webbtillgänglighetsdirektivet) och vi kan enkelt konstatera; reglerna är många och dessutom ganska komplexa. Men för att bringa lite klarhet har vi sammanställt nio punkter som webbsidor – som omfattas av lagkravet – måste uppfylla:

Responsiv design

Innehåll och information ska kunna presenteras fullt ut även på skärmar så små som storlek 320×265 pixlar – utan horisontell scroll

Hög kontrast

Kontrasten i färg och text måste vara tillräckligt hög och överstiga gränsvärdet på 4.5 – personer med synnedsättning kan annars få svårt att tyda innehållet.

Välformaterad text

Storlek på text och radavstånd måste vara väl genomtänkta och tillräckligt stora – för att personer synnedsättning ska kunna läsa.

All information i textform

Information måste finnas i text och får inte enbart vara skrivet i en bild – personer med synnedsättning, som använder hjälpmedel som läser upp innehållet, ska kunna ta del av det som står.

Textstöd för bilder

ALT-texter och märkningar måste vara väl utförda – för att stötta personer med synnedsättning och/eller som använder hjälpmedel som läser upp innehållet.

Textstöd i/till videos

Videos som ligger på webbsidan måste antingen vara textade, eller ha motsvarande innehåll i textform i beskrivning – personer med synnedsättning, som använder hjälpmedel som läser upp innehållet, ska kunna ta del av det som står.

Tabb-navigering

Sidan måste kunna gå att tabba sig igenom på ett korrekt sätt – för personer som inte kan navigera med en traditionell mus.

Tydliga klickbara ytor

Klickytor måste vara väl tilltagna – för att personer med motorisk nedsättning enkelt ska kunna träffa rätt.

Anpassade dokument

Dokument ska helst översättas i HTML, men OM PDF:er ligger på sidan måste innehållet i dessa vara väl uppmärkta i styckeformat – För att personer som använder skärmläsare ska kunna ta del av innehållet.

 

Vi kan hjälpa till!

Som sagt, kraven är många och långa. Oavsett om ni har en webbsida som idag omfattas av lagkravet eller ej, så främjar en tillgänglig webb alla!

Är ni osäkra på vad som gäller er, och hur ni ska gå tillväga? Vi hjälper gärna till!

Image for Hannah Zeidi

Hannah Zeidi

Designer